Χημικός Χωρίς Χημεία

Έχει αναγνωσθεί 4568 φορές!

Χημικός Χωρίς ΧημείαΕίναι αλήθεια πως συχνά αναρωτιέμαι αν οι υπεύθυνοι που καταρτίζουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Γυμνασίου και του Λυκείου έχουν φοιτήσει σε Ελληνικά σχολεία.

Η απορία μου προκύπτει εύλογα στα τόσα χρόνια που διδάσκω,  από τα πολλά ερωτηματικά των μαθητών μου  σχετικά με θέματα σπουδών και επαγγελματικής προοπτικής.

Δε θα σταθώ (προς το παρόν ) σ’ αυτά, αλλά θα αναρωτηθώ αν υπάρχει έστω κι ένας λογικός άνθρωπος, που να αμφισβητεί πως για να σπουδάσει κάποιος Χημεία θα πρέπει στο Λύκειο να την έχει τουλάχιστον διδαχτεί  και  να έχει εξεταστεί στις Πανελλαδικές εξετάσεις  στο μάθημα αυτό.

Πρέπει επίσης η Χημεία να έχει έναν αυξημένο συντελεστή βαρύτητας για τα τμήματα Χημείας και όχι μόνο. Στην Τεχνολογία τροφίμων, στη Φαρμακευτική, στη Γεωπονική και σε τόσες άλλες σχολές και τμήματα, η Χημεία αποτελεί προαπαιτούμενη γνώση.

Αν πιστεύετε πως  για την η εισαγωγή στο Xημικό Τμήμα συμβαίνουν τα παραπάνω, γελιέστε. Οι ιθύνοντες (;) θεωρούν πως κάποιος που εξετάζεται στα μαθηματικά στη φυσική, στην ΑΟΔΕ, στην έκθεση στην ΑΝΕΦ και στην καλύτερη περίπτωση στη Βιολογία, μπορεί να εισαχθεί στα τμήματα Χημείας.

Ναι καλά καταλάβατε. Δεν απαιτείται κατ’  αυτούς να εξεταστείς στη Χημεία ή να τη διδαχθείς, αρκεί να είσαι καλός στη φυσική και στα Μαθηματικά και στα υπόλοιπα μαθήματα που ανέφερα. Καταλαβαίνετε το μέγεθος της ανοησίας των διοικούντων.  Απίστευτη και Ελληνική.

Στην επιδίωξή μου να αλλάξει αυτό, απευθύνθηκα στην Ένωση Ελλήνων Χημικών για να με ενημερώσουν αν έχουν ενεργήσει σχετικά με αυτό το θέμα.

Έλαβα μία απίστευτη απάντηση, που ειλικρινά με εντυπωσίασε.

Διαπίστωσα το μεγάλο  μέγεθος της δικής τους προσπάθειας που είναι αξιέπαινη αλλά  ταυτόχρονα και το μεγάλο μέγεθος της ανοησίας όσων πολιτικών και συμβούλων του Υπουργείου ψήφισαν με νόμο να ισχύουν όσα σας περιέγραφα πιο πάνω.

Θα το νιώσετε κι εσείς, αρκεί να διαβάσετε την απάντηση της Ένωσης Ελλήνων Χημικών που μου απέστειλε προσωπικά, γραπτά και με κάθε επισημότητα.

Η επιστολή:
pdf

O Παναγιώτης Αθανασόπουλος είναι ο ιδρυτής αυτού του διαδικτυακού τόπου, και Διδάκτωρ Χημικός του Πανεπιστημίου Πατρών. Διδάσκει σε φροντιστήρια, μαθήματα Χημείας Γυμνασίου και Λυκείου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*